Data ja innovaatiot vihreän siirtymän tukena elintarvikealalla -hanke juhlisti hankkeen päätöstä tiistaina 15.8.2023 tapahtuneessa tilaisuudessa sekä innosti pohtimaan kiertotalouden edistämisen jatkuvuutta eri keinoin yhteistyötä hyödyntäen. Yhteensä yli 30 kiertotaloudesta, datasta ja yritysten aikaansaamista sivuvirtainnovaatioista kiinnostunutta osallistujaa saimme mukaan tapahtumaan Hotel Fabrikin tiloihin.
DIVA-hankkeen lopputapahtuma järjestettiin hybridisti
Tilaisuus järjestettiin hybridinä eli mukana oli myös linjojen takana olevia osallistujia Liveto.io-alustalle rakennetulla virtuaalialustalla seuraamassa tapahtumapäivän kulkua. Etäosallistujille striimattiin alustus, hankekuulumiset ja -tulokset, MakuTorin yritysesittelyt, joihin osallistui DIVA-hankkeen kautta kehittämishaasteisiin tarttuneita mikro- ja pk-yrityksiä sekä psykologi Tony Dunderfeltin luento teemalla "Yhteistyön ja luovuuden rooli vastuullisuuden edistämisessä". Tilaisuutta juonsi muutosjohtajana tunnettu Ville Availa ja striimauksesta huolehti Liveto Oy:n tapahtuma-alan asiantuntija Ville Väisänen.
Ainoastaan virtuaalialustalla on ollut 29.8.2023 asti katsottavissa juristi ja yritysvastuun asiantuntija Anne Vanhalan puheenvuoro vastuullisuudesta menestystekijänä.
Virtuaalialusta itse näytti tältä: omat huoneet oli rakennettu hankemateriaaleille, webinaarille, näytteilleasettajille sekä Hotel Fabrikille. Keskusteluosiossa oli mahdollista keskustella ja verkostoitua eri kanavissa, lähettää osallistujille yksityisviestejä sekä soittaa videopuheluita.
Hankkeen kuulumisia ja tuloksia kahden vuoden ajalta
DIVA-hanke alkoi kesken koronapandemian ja yksi hankkeen erityistavoitteista oli juuri tarjota Covid-19 pandemian vaikutuksista kärsiville elintarvikealan mikro- ja pk-yrityksille mahdollisuuden kehittyä eteenpäin dataa ja tiedolla johtamista sekä sivuvirtojen potentiaalia hyödyntäen vihreän siirtymän polulla.
Hankkeen kolme päätavoitetta olivat:
Sivuvirtainnovaatiot
Data ja tiedolla johtaminen
Vastuullisuus
Punaisena lankana tässä hankkeessa toimi juuri kiertotalousajattelu eli se, että kaikki tuotteiden ja palveluiden tuottamiseen käytettävät materiaalikierrot hyödynnetään ja että tuotteet sekä palvelut suunniteltaisiin alusta alkaen kestävällä tavalla.
Hankkeen aikana toteutettiin erilaisia toimenpiteitä - työpajoja, webinaareja, yrityskohtaisia kehittämistehtäviä.
Hankekuulumisia ja hankkeen tuloksia sekä oppeja esittelivät projektipäällikkö Kristiina Paju sekä HAMK Smart -tutkimusyksikön tutkijayliopettaja Anne-Mari Järvenpää sekä HAMK Design Factoryn johtaja Jari Jussila ja HAMK Smart -tutkimusyksikön projektityöntekijä Antti Äikäs. Yrityksiä kannustettiin elokuun aikana osallistumaan DIVA verkkovalmennukseen, jossa pyritään antamaan mikro- ja pk-yrityksille työkaluja datan ja tiedolla johtamisen tehokkaampaan sekä vastuullisempaan käyttöön.
Tapahtuman aikana toteutettiin Menti-kyselyitä, esimerkiksi suurimmista esteistä siirtymisessä kiertotalouteen. Tähän kysymykseen isoin osa vastaajista vastasi, että suurimmat esteet löytyvät seuraavista:
ymmärrys laeista ja asetuksista
ei ole riittävästi aikaa ja mahdollisuuksia selvittää mahdollisuuksia
kumppaniverkoston puuttuminen
Tulevaisuuden näkymiä pohdittiin taas seuraavan kysymyksen kautta - kiertotalous nähtiin erityisesti asiakasarvon lisääjänä, hyödyn tuojana sekä yksinkertaisesti kilpailuetuna muihin nähden.
MakuTorilla maisteltiin sivuvirtainnovaatioita
Mukana olivat hankkeeseen osallistunut yrityksiä kuten Haatajan tila, Markun Pakari sekä Manskun Kakun hävikki tuotteista jatkokehitetyt tuotteet NY-yrityksen Ketuxin Jere Pietilän toteuttamana.
Mylläreiden esimerkki nopeisiin kokeiluihin ja uusien synergioiden hyödyntämisessä oli todella antoisaa ja toivottavasti herättää kehittämisen kipinää muissakin elintarvikealan yrityksissä.
Manskun Kakun hävikkileivästä tehtyjä leivonnaisia Ketux NY-yrityksen Jere Pietilän toteuttamana
Manskun Kakku Oy:n hävikkileivän jatkohyödyntämiseen tähdännyt vastuullisen tuotekehityksen innovointiviikko Forssan ammatti-instituutin leipomoalan opiskelijoiden kanssa poiki hyviä konkreettisia sekä maukkaita esimerkkejä siitä miksi aina ei kannata heittää hävikkiä suoraan biojätteeseen vaan toisen yrittäjän/tekijän käsissä siitä voi syntyä aivan omanlainen uusi tuote.
Forssan kaupungissa pitkät perinteet omaava leipomo-kahvila Markun Pakari on käyttänyt OlutMylly Oy:n sivuvirtaa eli mallasmäskiä hyödyksi jo ennen DIVA-hanketta. Toimme Markun Pakarin ja OlutMyllyn sivuvirtasymbioosille näkyvyyttä videon avulla. Katso video tästä
OlutMylly Oy:n Kurkku Ale sai pääraaka-aineen somerolaisen Talvisillan Tähkä ja Trekoolin sivuvirrasta eli kakkoslaatua olevista kurkuista. Näiden kahden yrityksen yhteinen kokeilu sai alkuunsa DIVA-hankkeen sivuvirtahackathonin ideoista.Tilaisuudessa saimme maistella herkullisia kurkkuja ja luomukirsikkatomaatteja.
Alkutuotannon edustajana ja hankkeen ohjausryhmän jäsenenä toiminut Heidi Haataja lähti yhdessä hanketiimin kanssaan kehittämään vastuullista maatilavierailuelämystä. Tilaisuudessa Heidi kertoi yrityksen taustoista ja siitä miten vierailun pilotointi toteutui kesäkuussa 2023.
MakuTorin yritysesittelyiden jälkeen saimme vieraaksemme psykologi Tony Dunderfeltin. Hänen puheenvuoro keskittyi mielen hyvinvointiin ja luovuuteen. Usein kehittämisen ja yrittäjyyden mahdollistamiseksi tarvitaan juuri luovuutta sekä kykyä välillä pysähtyä ja haastaa näitä nakertavia römpiöitä, jotka voivat viedä meiltä kaikilta yöunet - onneksi Tonylla oli pari hyvää vinkkiä, miten voidaan yrittäjänä hyvinvointia ja kehittämisen innostusta ylläpitää.
Double Round Oy veti osallistujille iltapäivän ruokailun jälkeen kiertotaloustyöpajan, jonka alustuksessa Ville Availa kertoi miksi ja miten kiertotalousajattelu kannattaa tuomalla esimerkkejä juuri ruoka-alalta. Työpajaan osallistujat jaettiin osallistujien toiveiden mukaisesti eri kiertotalousliiketoimintamalleihin keskittyviin pöytiin.
Odotukset työpajalle suoraan osallistujilta:
Uusia ideoita
Yhteistyötä
Haasteiden tunnistamista
Mahdollisuuksia
Verkostoja
Lisää työkaluja
Hankeideoita
Jatkuvuutta
Regeneroimista
Kaksoiskäyttöä
Työpajassa pohdittiin avain-kysymysten kautta kiertotalouden siirtymisen mahdollisuuksia sekä sen esteitä, keinoja tarvittavan/puuttuvan tiedon hankkimiseksi, merkityksen hahmottelua kiertotalous-ajattelun mukaisesti, asiakasymmärrystä. Ryhmittäin pöydissä keskusteltiin ja nostettiin hyviä ideoita kaikkien tietoon. Erityisen antoisana koimme nuoren yrittäjän liiketoimintaan keskittyvää keskustelua, mutta myös OlutMylly sai uusia ideoita toiminnan jatkokehittämiseksi ja vastuullisuustyön jatkamiseksi.
Konkreettiset sivuvirtainnovaatiot saivat osallistujilta kiitosta!
Olemme hanketiimissämme todella otettuja positiivisesta palautteesta - oli kerran kaikkiaan mahtava päivä ja tilaisuus! Toivottavasti hankkeen toimenpiteet saavat tavallaan tai toisella jatkoa! Kyselimme tilaisuuden jälkeen vielä palautetta Menti-kyselyn kautta. Kiitos kaikille vastanneille - alla pari kuvakaappausta tuloksista!
Iso kiitos vielä kaikille hankkeeseen osallistujille - yksin ei olisi kukaan meistä tähän pystynyt! Yhteistyössä todellakin on voimaa ja vihreä siirtymä todellakin on meidän kaikkien käsissä ja vastuulla!
留言