top of page
Writer's pictureDIVA hanketiimi

KYSY TEKOÄLYLTÄ: Vesivastuullisuus - mitä vesiriski kustantaa?

ChatGPT:lta kysyttiin, mitä vesiriski voisi yrityksille kustantaa?


Vesiriskin kustannukset vaihtelevat laajasti sen mukaan, millaisesta vesiriskistä on kyse ja missä päin maailmaa sitä esiintyy.


Joitakin esimerkkejä:

  • Luonnonkatastrofit, kuten tulvat ja kuivuus, voivat aiheuttaa valtavia kustannuksia infrastruktuurin vaurioitumisesta, menetetyistä sadoista ja jopa ihmishenkien menetyksistä. Esimerkiksi vuoden 2011 Thaimaan tulvat arvioitiin maksaneen yli 45 miljardia euroa.

  • Teollisuuslaitokset ja muut yritykset voivat aiheuttaa vesipula- ja vesistösaasteongelmia, mikä voi johtaa esimerkiksi sakkojen ja muiden rangaistusten sekä mainehaittojen aiheutumiseen. Esimerkiksi vuonna 2016 Suez-konserniin kuuluva Nestlé Waters joutui maksamaan yli 7 miljoonaa euroa vesistöjen pilaamisesta Kaliforniassa.

  • Yritykset voivat myös joutua investoimaan vedenkäytön tehostamiseen ja vesivarojen suojeluun esimerkiksi ympäristövaatimusten ja sidosryhmien painostuksen takia. Nämä investoinnit voivat olla huomattavia, mutta samalla ne voivat myös tuoda säästöjä ja kilpailuetua tulevaisuudessa.

On tärkeää huomata, että vesiriskit ja niiden kustannukset voivat olla hyvin moninaisia ja monimutkaisia, ja niiden vaikutus voi ulottua laajalle eri toimialoille ja yhteiskuntiin.


Mutta miten yritys voisi välttyä vesiriskeiltä?


Vesivarojen hallinta


Yritys voi seurata ja hallita vesivarojaan tarkasti, jotta veden käyttö ja jätevesien käsittely ovat kestäviä ja ympäristöystävällisiä. Tämä voi sisältää esimerkiksi investointeja uudempaan ja tehokkaampaan teknologiaan, jolla veden kulutusta ja jätevesimääriä voidaan vähentää.


Yhteistyö sidosryhmien kanssa


Yritys voi tehdä yhteistyötä paikallisten vesiviranomaisten, sidosryhmien ja yhteisöjen kanssa välttääkseen vesiriskejä. Tämä voi sisältää esimerkiksi yhteistyötä paikallisten vesihuoltolaitosten kanssa, jotta veden saanti on turvattu myös kuivuusaikana.


Toimitusketjun hallinta


Yritys voi seurata toimitusketjunsa vesijalanjälkeä ja pyrkiä minimoimaan sitä. Tämä voi sisältää esimerkiksi raaka-aineiden valinnan, kuljetusten ja varastoinnin optimoinnin sekä yhteistyön alihankkijoiden kanssa.


Riskienarviointi


Yrityksen kannattaa tehdä riskienarviointi vesiriskeistä säännöllisesti ja kehittää suunnitelmia, joilla riskejä voidaan hallita ja minimoida. Tämä voi sisältää esimerkiksi hätäsuunnitelmia tulvien tai kuivuuden varalta.


Innovointi


Yrityksen kannattaa kehittää uusia ja innovatiivisia ratkaisuja vesiriskien hallintaan. Esimerkiksi uusi teknologia, joka auttaa seuraamaan vedenkulutusta ja veden laadun valvontaa, voi auttaa välttämään vesiriskejä tulevaisuudessa.


Näiden lisäksi yrityksen kannattaa seurata tarkasti vesiriskien kehitystä alueellaan ja toimialallaan sekä olla valmis reagoimaan nopeasti mahdollisiin riskeihin. Tärkeintä on tehdä yhteistyötä sidosryhmien kanssa ja sitoutua kestävään ja vastuulliseen vesivarojen hallintaan.

73 katselukertaa

Comments


bottom of page