top of page
Writer's pictureDIVA hanketiimi

Mallaskippo, kurkkugeeli, tomaattiolut - kiertotaloussynergiaa ja -innovaatioita yrityksille!

HAMK Design Factory:ssa Hämeenlinnassa kuului innostavaa puheensorinaa tiistaiaamuna 11.lokakuuta kun 37 Hämeen ammattikorkeakoulun bio- ja elintarviketekniikan opiskelijaa lähtivät luomaan DIVA-hankkeessa mukana oleville elintarvikealan yrityksille sivuvirtainnovaatioita.


Hybridihackathonin pilotointi

Sivuvirtahackathon järjestettiin hybridinä - osa opiskelijatiimeistä oli läsnä, osa etänä ja osa koostui paikan päällä olevista sekä etäyhteyden päässä olevista opiskelijoista. HAMK Design Factoryn johtaja Jari Jussilan mukaan kyseessä oli hybridihackathon, josta tulee uusia näkökulmia virtuaalihackathoneja käsittelevään tutkimukseen.


Opiskelijoiden tuotos yllätti hanketiimin positiivisesti

Opiskelijat saivat yritysten haasteet kaksi tuntia kestävän ennakkoinfon aikana, jossa katsottiin yritysten etukäteen kuvatut haastevideot ja tutustuttiin tuotekehityksen prosesseihin. Ennakkoinfon lisäksi yritykset tarjosivat opiskelijoille mahdollisuuden esittää lisäkysymyksiä sähköpostitse sekä Teams-palaverin yhteydessä.


Pienen innostamisen ja hanke-esittelyn jälkeen opiskelijat lähtivät innostuneesti ratkaisemaan yritysten sivuvirtoihin linkittyviä haasteita, pitäen mielessään kiertotalousajattelun, mutta myös tuotekehityksen salat. Hanketiimi oli positiivisesti yllättynyt näin lyhyellä aikataululla tehdyn työn laadusta, innovatiivisuudesta sekä monipuolisuudesta - näin ollen voidaan todeta, että yritysten kannattaa jatkossakin hyödyntää oppilaitosyhteistyötä uusien ideoiden luomiseksi, olipa aihepiiri ja haaste mikä tahansa.


"Oli todella innostavaa nähdä miten tulevat bio- ja elintarviketekniikan asiantuntijat lähtivät heti ideoimaan ja pohtimaan sivuvirtojen ominaisuuksia ja mihin kaikkeen uuteen ne voisivat soveltua." - Kristiina Paju, DIVA-projektipäällikkö

Tiimien ideointi kulminoitui pitchaus-harjoitusten kautta tuomariston edessä tapahtuvaan pitchaus-sessioon. Kaikki kahdeksan opiskelijatiimiä esittelivät menestyksekkästi ratkaisuja niiin OlutMyllylle kuin Talvisillan Tähkä ja Trekoolille. Tuomareina toimivat HAMK Bion edustajina Tuija Pirttijärvi, Ulla Moilanen sekä Sanna Peltonen, HAMK Design Factoryn johtaja (ja koko hackathonin fasilitaattori) Jari Jussila sekä DIVA-hankkeen projektipäällikkö Kristiina Paju. Tuomarit arvioivat ratkaisut pitchausten jälkeen ja päätyivät yksimielisesti valitsemaan yhden tiimin OlutMyllyn voittavan ratkaisun tekijäksi ja toisen Talvisillan Tähkä ja Trekoolin voittajatiimiksi.

Pitchausta tuomariraadin edessä. Tuomareina toimivat Tuija Pirttijärvi, Ulla Moilanen, Susanna Peltonen, Jari Jussila ja Kristiina Paju (kuva: Anne-Mari Järvenpää, HAMK Smart)
Voittajatiimit O3 ja T1 - Matukka -patukalla hyvinvointia mäskistä sekä kiertotaloussynergiaa OlutMyllyn ja Talvisillan Tähkä ja Trekoolin välille kurkku- ja tomaattiolueilla

Vaikka kaikki tiimit ratkaisivat sivuvirtahaasteita menestyksekkäästi, tuomariston arvioinnissa kaksi tiimiä nousivat ylitse muiden. OlutMylly-haasteen voittajatiimiksi julistettiin fyysisesti HAMK Design Factorylla paikan päällä ollut tiimi O3, johon kuuluivat Elli, Mikko ja Eemil. Heidän ratkaisuna oli mäskistä tuotettava patukka, jolle oli luovasti keksitty nimikin - Matukka.



Miksi Matukka voitti?

  • Hyvin mietetty ja perusteellisesti valmisteltu esitys, jossa luvut esillä ja toteutuskelpoisuus oli huipuissaan

  • Hyvinvointi ja kestävyysnäkökulmat olivat esillä

  • Myyvä nimi

  • Tiimi vastaili tuomariston ja yleisön kysymyksiin hyvin.

Talvisillan Tähkä ja Trekooli voittajatiimi löytyi linjojen päästä eli T1 tiimi. Siihen kuuluivat Samuli, Desiré, Johanna, Elina ja Hanna. Heidän ratkaisu yhdistää OlutMyllyn ja Talvisillan Tähkä ja Trekooli liiketoiminnan kiertotalousekosysteemin kautta - synergiaa löytyi hävikkitomaattien ja -kurkkujen hyödyntämisenä kurkku- ja tomaattioluen raaka-aineina.


Miksi "Yhteistyö OlutMylly Oy:n kanssa" -kiertotalousratkaisu voitti?

  • Reseptiikka helposti laadittavissa

  • Hävikkivihannekset ovat valmiina käytettäväksi sellaisenaan

  • Logistinen näkökulma ja synergia OlutMylly Oy:n kanssa

  • Kiertotalousekosysteemi näkyvästi esitettynä.

Voittajatiimien lisäksi syntyi muitakin mielenkiintoisia ideoita kuten mm. kurkkugeeli ja viherbiomassasta tehty kasvomaski, mallaskippo, mäskistä valmistettua kartonkia, lemmikkiruokaa hävikkivihanneksistä. Sivuvirroista kun on moneksi.

Yksi palkituista tiimeistä - O3 eli Matukka-ratkaisun OlutMylly Oy:lle esittäneet Elli, Mikko ja Eemil sekä projektipäällikkö Kristiina Paju (kuva: Minna Mäkinen, LHKK)

Hanketiimi kiittää yhteistyöyrityksiä ja mukana olleita opiskeljoita sekä heidän lehtoreita Sivuvirtahackathonin toteutumisesta.





Tässä hackathonin jälkeen kerätyty tiimien käyttämät post-it laput Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymän Innovaatiotilassa eriteltyinä - uusia näkökulmia löytyy myös näistä. Hanketiimi tekee ideoista vielä koonnin hackathoniin osallistuneille yhteistyöyrityksilleen.





126 katselukertaa

Comments


bottom of page