Panimohiiva (Brewer’s Yeast, tuttavallisemmin myös leivinhiiva ja oluthiiva), kuuluu oluenkin panemisessa käytettyyn Saccharomyces cerevisiae - hiivalajikantaan. Etenkin panimoissa tätä oluenvalmistukseen käytettyä, käynyttä hiivaa muodostuu sivutuotteena valtavat määrät, kun hiiva on tehnyt tehtävänsä ja tuottanut tarvittavan määrän alkoholia. Käyneen hiivan matka ei kuitenkaan tarvitse päättyä siihen - hiivakakkua voidaan hyödyntää vielä monin eri tavoin!
Etenkin elintarviketeollisuudessa sillä saattaa olla merkittävä, ja vielä ehkä tunnistamatonkin rooli. Panimohiiva nimittäin sisältää paljon kivennäisaineita ja B-vitamiineja, ja on halpa proteiinin lähde, mikä tekee siitä myös erittäin houkuttelevan ainesosan elintarvikkeiden ravintoarvojen nostamista ajatellen. Aromeidensa vuoksi sillä on potentiaalia toimia erilaisissa keitoissa ja kastikkeissa, ja voitaisiin sitä mahdollisesti hyödyntää myös lihakorvikkeiden valmistamisessa.
Lue lisää:
Tässä hyvä esimerkki hävikkihiivan hyödyntämisestä elintarviketeollisuudessa:
Marmite - käyneestä hävikkihiivasta vitamiinihilloa
Tiesitkö, että oluen valmistuksessa sivutuotteena syntyneestä, käyneestä hiivasta on jo yli sata vuotta sitten aloitettu valmistamaan Marmite -nimistä ”voileipälevitettä” Englannissa. Hiivaan on lisätty erilaisia vitamiineja, suolaa, vihannesuutetta ja mausteita. Tuote on hyvin edullinen, säilyvä ja ravintorikas: se sisältää paljon B vitamiinia (erityisesti B1 vitamiinia, joka on tärkeää terveelle aineenvaihdunnalle ja auttaa myös hermo-ja lihastoimintoja), foolihappoja, kivennäisaineita ja myös hieman proteiinia. Kaiken lisäksi se on myös vegaaninen tuote!
Lue lisää marmitesta:
Tehokas tuote rehun seassa karjalle – toimii myös terveystuotteena esimerkiksi hevosille ja koirille
Edullisuutensa vuoksi hävikkihiivaa voidaan myös lisätä esimerkiksi kuivattuna tai märkänä lietteenä eläimen rehuun lisäproteiinin lähteeksi. Hiivan lisäämisellä rehun sekaan on todettu olevan positiivisia vaikutuksia rehun laadussa ja käyttämisessä. Esimerkiksi märehtijöillä on todettu ravitsemuksellisen edun lisäksi se, että myös maidontuotanto on lisääntynyt ja ruoansulatus parantunut. Käyneen panimohiivan lisääminen lihantuotantoon tarkoitetun eläimen rehuun, voi myös auttaa lisäämään sen kasvunopeutta ja lihasmittaa.
Käyneellä panimohiivalla voidaan tukea myös esimerkiksi hevosen ruuansulatuksen terveyttä. Hiiva sisältää tietynlaisia eläviä ja hyödyllisiä bakteereita, jotka edesauttavat tasapainottamaan hevosen suoliston toimintaa. Lisäksi hiivan sisältämät B-vitamiinit auttavat edistämään hevosen turkin ja ihon terveyttä. Nämä vitamiinit auttavat myös koiran ruoan ravinteiden muuttamisessa energiaksi, kun hiivaa käytetään lisäravinteena. Lisäksi se parantaa ruoan makua ja voi edistää koiran halua syömiseen. Se auttaa myös tukemaan koiran vähärasvaista lihasmassaa.
Lue lisää:
Käytetyn panimohiivan hyödyntäminen voi olla myös ympäristöteko!
Kuten todettua, käynyt panimohiiva auttaa tuomaan eläimille lisäproteiinia ja vitamiineja. Hiivaa hyödyntämällä voi olla myös laajempia vaikutuksia koko ympäristölle!
Tutkimus (https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fanim.2021.720646/full) on osoittanut, että ylijäänyttä panimohiivaa käyttämällä eläinten rehussa, voidaan esimerkiksi lehmät saada märehtimään vähemmän ja tuottamaan siten myös metaania vähemmän. Märehtijöiden kehittyneissä ruoansulatusjärjestelmissä on miljardeja mikro-organismeja, ja panimohiivan (Saccharomyces cerevisiae) läsnäololla on todennäköisesti, metaanin syntymisen kannalta, positiivista vaikutusta tämän ruoansulatusjärjestelmän toimintaan. Tulevaisuudessa hävikkihiivalla voi tosiaan olla potentiaalia tällä saralla, ja olla sillä myönteinen ympäristövaikutus.
Lue lisää:
Kustannustehokas biolannoite - mahdollinen biopolttoaine? Hävikkihiivasta bio-orgaanista muovia 3D-tulostamiseen?
Panimohiivasta on myös tehty tutkimus, jossa tehtyjen havaintojen perusteella voidaan todeta sen olevan kustannustehokas biolannoite. Sen avulla kasvit saivat enemmän ravintoa, joka antoi niille enemmän elinvoimaa, etenkin varhaisessa kasvuvaiheessa. Tutkimuksen perusteella esimerkiksi tomaatin versojen typpi ja fosforipitoisuudet nousivat, kun panimohiivaa lisättiin lannoitettuun maahan. Tuloksena oli suurempi versobiomassa. Alla olevassa kuvassa on esitetty sokerijuurikkaan tyviversojen muodostumista 10 viikon aikana eri kasvatuskeinoja käyttäen (pelkkä vesi, kuollut hiiva, elävä hiiva). Tyviversot siis lisääntyivät, kun maaperään oli lisätty joko kuollutta (käynyttä) tai elävää panimohiivaa (Saccharomyces cerevisiae).
Lue lisää:
Kaiken lisäksi käynyt panimohiiva sisältää runsaat määrät biohajoavaa, orgaanista ainesta, ja onkin tutkittu sillä olevan mahdollisuuksia myös biopolttoaineena. Sitä voitaisiin hyödyntää mahdollisesti esimerkiksi panimossa uusiutuvana energialähteenä.
Lue lisää:
On myöskin tutkittu hävikkipanimohiivan soveltamista bio-orgaanisen 3D muovin valmistamisessa. Biopolymeereja (eli eloperäiset, orgaaniset yhdisteet; esim. tärkkelys ja selluloosa) käytetään vaihtoehtoisena ratkaisuna perinteiselle muoville. Tutkimuksessa aktiiviset lietebakteerit viljeltiin käyttäen hävikkipanimohiivaa, ja tuloksena saatiin muodostettua biopolymeeristä yhdistettä. Tästä biopolymeerisestä yhdisteestä kyettiin tutkimuksen tuloksena valmistamaan vakaa ja kestävä 3D-kuutio. Valmistusprosessi oli kuitenkin aikaa vievä, ja tulokset osoittivat prosessin olevan kannattamaton sen pituuden ja kemikaalien käytön vuoksi - mutta optimoimalla voidaan saada parempia tuloksia.
Lue lisää:
Kaiken kaikkiaan käytetyllä panimohiivalla on potentiaalisia mahdollisuuksia - etenkin elintarviketeollisuudessa. Laajempaa tutkimusta kuitenkin tulee tehdä, jotta ymmärretään paremmin, mihin kaikkeen tämä arvokas sivutuote kykenee, ja mihin sitä tarkalleen ottaen voidaan hyödyntää.
Kommentare