top of page
Sanna Lento

Ruoka-alasta kiinnostuneet kokoontuivat visioimaan ruoka-alan tulevaisuutta

Päivitetty: 9. helmik. 2023

Helmikuun ensimmäisenä päivänä 2023 kokoonnuttiin Tammelaan Makuliha - Maatilan lihakauppa tiloihin kahden hankkeen (Kestävä RuokaHäme ja DIVA) voimin visioimaan ravistelevimpia ruokavisioita vuodelle 2040 ja hakemaan uusia näkökulmia kehittämiseen. Tapahtuman nimi olikin Out of the food box, ja se oli myös Kestävä RuokaHäme hankkeen kolmas sidosryhmätilaisuus. Tilaisuutta fasilitoivat Sanna Lento (HAMK), Minna Mäkinen (LHKK) ja Kristiina Paju (LHKK).


Visioita ja maukkaita makkaralautasia


Ennen varsinaista tulevaisuusajattelun harjoittelua saivat osallistujat pikakatsauksen ruoka-alan visioihin eri näkökulmista. Omia visioita Hämeen ruoka-alalle esittelivät:

  • Ulkomaalaisen opiskelijan näkökulma suomalaiseen ruoantuotantoon kertoi HAMK Mustialan Smart organic farming- koulutusohjelman opiskelija Goncalo Pereira Miguel (Portugali). Hän piti suomalaista ruoan laatutasoa korkeana, mutta näki myös haasteita pienten maaseutuyritysten markkinoinnissa.

  • Leipomoalan tulevaisuutta pohtivat Forssan ammatti-instituutin leipomoalan opiskelijat Jere Pietilä ja Caroline Salonen. Heidän puheissaan tuli esilleuudet teknologiat kuten puhdastilajärjestelmät ja 3D tulostus, mutta myös perinteinen leivonta on tulevaisuutta.

  • LHKK:n teknologiapäällikkö Janne Kuusela esitteli inspiroivasti teknologian näkökulmaa ja sen mahdollista kasvua ruoka-alan tulevaisuuteen liittyen, ja sen uusia innovaatiomahdollisuuksia kuten ruokajäterobotti, joka voisi sivuvirroista muokata uusia syötäviä tuotteita.

  • Hyvinvoinnin ja terveyden näkökulmaa ja sen isoa merkitystä koko ihmiselle toi innostavalla tavalla esiin, Tarja Jaakkola, yrittäjä, Hyvinvointihotelli Forssan Luppo Oy. Hyvinvointiin liittyy oleellisesti myös sosiaalinen, ympäristöllinen sekä kulttuurinen näkökulma.


Teknologia osana ruoka-alan tulevaisuutta. Kuva: Janne Kuusela, LHKK

Viimeisenä kuultiin Makulihan yritysesittely toimitusjohtaja Riikka Ali-Lekkala-Toivon esityksessä - kyllä innovoinnilla ja ennakoinnilla on heidän toiminnassaan myös iso rooli. Innovatiiviseen toimintatapaanheitä vie oma uteliaisuus, mielenkiinto ja tietysti tiukka kilpailutilanne ja taloudelliset tavoitteet. Makuliha on ollut uraauurtava jo vuodesta 1991, kun sikatilan yhteyteen perustettiin oma tilateurastamo ja lihakauppa. Uudet innovaatiot näkyvät esim. siinä, että heillä oli ensimmäisinä liha-alan toimijoina käytössä kartongista valmistetut täysin kierrätettävät pakkaukset. Ennen varsinaista visiointia päästiin maistamaan Makulihan herkullisia makkaralautanen-annoksia.


Työpajatyöskentelyllä kohti ravistelevia ruokavisioita


Osallistujat sekoitettiin neljään ryhmään, kahdessa ryhmässä keskusteltiin pääosin englanniksi (yksi ruokavisioistakin tuotettiin englanniksi). Ennen työpajan alkua DIVA-hankkeen projektipäällikkö Kristiina Paju kertoi alustuksessa lyhyesti uusista Sitran megatrendeistä ja kehotti pohtimaan erilaisia ruoka-alan kuluttajatrendeja, jotka linkittyvät Sitran Megatrendeihin. Työpajassa käytettiin Sitran Hyviä kortteja uudenlaisten näkökulmien pohdintaan osana villejä ruokavisioita.



Työpajassa käytettiin visioinnin apuna Sitran Hyviä kortteja! Osallistujat joutuivat pohtimaan hämäläistä ruokatuotannon tulevaisuutta uusin näkökulmin, tilantein ja eri teemojen kautta. Kuva: Kristiina Paju

Tässä kootusti ryhmissä syntyneet ravistelevammat ruokavisiot vuodelle 2040:


  1. Edullista ruokaa, joka on kaikkien saatavilla tai kasvatettavissa. Matalammat verot "hyvälle" ruoalle. Oman ruoantuotannon takaaminen. Kasvatuksen opettaminen ja valistus + tekeminen helpoksi.

  2. Ruokaväärennökset uhkaa. Ruoan alkuperän merkitys kasvaa, aiheuttaako eriarvoistumista?

  3. In 2040, RuokaHäme Region will be an example of local use of resources. Will export knowledge, expertise, and values to underdeveloped countries in order to give minorities access to sustainable ways of producing and living, to decrease the exploitation of their natural resources. Häme will develop sustainably and export their finished products at the end of the production line.

  4. Vihdoin kontakteja ulkoavaruuteen. Hämäläiset ruokakulttuurivaihtoviikot vieraiden lajien kanssa, teemalla "Orgaaniset synttärit Alfa Omegan tapaan"




Osallistujilta saatua palautetta:

  • Oivallukset: kirkastui se, että pitää katsoa tulevaisuuteen ja tehdä yhteistyötä

  • Ajatuksia haastoi: metsätuotanto ja metsästä saatavat raaka-aineet

  • Savanna ja rikollisuus näkökulmakortit auttoivat kääntämään ajatuksia ylösalaisin ja kohti kehitysmaiden paikallisen ruoantuotannon kehittämistä ja koulutusvientiä täältä sinnepäin

  • Yhteinen keskustelu kannattaa aina

  • Hyvistä korteista saa hyviä ideoita, tuloksena monitahoiset keskustelut

  • Ruoan alkuperä - miten ja missä se kasvaa - ruokaväärennökset ja eriarvoistuminen (lähiruoan saatavuus ja muut prosessoidut ruoat) kannattaa pohtia tarkemmin

  • Freesi, uudenlainen työskentelyn toimintatapa

  • Oli hyvä tehdä tätä erilaisten toimijoiden kesken, toi ihan uusia näkökulmia itselle

  • Nuorten mukana olo antoi näkökulmaa tulevaan

  • Virkistävä ja rento tilaisuus



Kirjoittajat: Sanna Lento (projektipäällikkö, Kestävä RuokaHäme, HAMK) & Kristiina Paju (projektipäällikkö, DIVA, LHKK)

134 katselukertaa

Comments


bottom of page